Szerelmes sms-ek, szövegek udvarláshoz, csábításhoz, köszöntéshez és búcsúzáshoz...

Udvarlási tanácsok

Az érzelmileg éretlen ember

Az érzelmileg éretlen ember

A legtöbb pszichológiai rendellenességhez hasonlóan, az érzelmi éretlenség oka, az ember gyermekkorában gyökerezik.

Mi az érzelmi éretlenség?

Az érzelmileg éretlen emberek nem képesek kezelni kellemetlen érzelmeiket. Nem képesek a megfelelő módon cselekedni, és reagálni rájuk. Jobbára nem tudják értelmezni azokat a helyzeteket, amelyek érzelmi kihívások elé állítják őket.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság úgy határozza meg az érzelmi éretlenséget, mint „az érzelmek korlátozás nélküli, vagy a helyzethez képest aránytalan kifejezésére való hajlamot”.

A szakirodalom részletezi, hogy egyes emberek miért lehetnek érzelmileg éretlenek. A legtöbb pszichológiai rendellenességhez hasonlóan, az érzelmi éretlenség oka is, az ember gyermekkorában gyökerezik.

A tanulatlanság, a védekezés és az impulzivitás okai lehetnek a szomorúság, vagy harag kifejezésétől való elkedvetlenedés, a konfliktusok kezeléséhez szükséges útmutatás hiánya, a felnőtté válás okozta stressz, valamint a segítség és támogatás kérésének képtelensége.

Tehát az érzelmi éretlenség nem egyszerűen csak egy gyerekes viselkedés. Ez egy ugyanolyan összetett pszichikai dolog, mint a legtöbb viselkedészavar.

Az érzelmi éretlenség, egy összetett viselkedési és pszichológiai probléma, amellyel sokan szembesülnek. Az árulkodó jelek ismerete azonban előnyt jelenthet, ha érzelmileg éretlen személlyel foglalkozik.

5 jele egy érzelmileg éretlen embernek, aki képes tönkretenni a kapcsolatokat

Az érzelmi éretlenség, akadályozhatja a párkapcsolat, és a saját szakmai fejlődését. Amikor azt mondjuk, hogy valaki érzelmileg éretlen, akkor az alatt azt értjük, hogy az egyénből hiányoznak bizonyos érzelmek, és szociális készségek. Azok a készségek, amelyek segítségével sikeresen néz szembe a mindennapi nehézségekkel, amelyek segítséget nyújtanak számára a más felnőttekkel való interakcióban vagy kapcsolattartásban.

Egyszerűen fogalmazva, az érzelmi éretlenség, impulzív viselkedésként nyilvánul meg.

A viselekedés kialakulásában nagy szerepet játszanak a bizonytalan kötődések, a traumák, a kezeletlen függőség, vagy a mentális egészségügyi probléma is. Ezek mellett a külső tényezők mellett szereoetkaphat még a mélyebb önvizsgálat vagy az önálló munka hiánya is, amelyek összességében mind hozzájárulhatnak ehhez a viselkedéshez. Ez a külső szemlélő számára nárcizmusnak, önközpontúságnak és rossz konfliktusmegoldóásnak tűnhet.

Az érzelmi érettséget az American Psychological Association úgy írja le, mint „az érzelmi szabályozás és kifejezés magas, és megfelelő szintje”. Másrészt az érzelmi éretlenséget olyan viselkedésnek tekintik, amely ellenőrizhetetlen vagy nem megfelelő az aktuális helyzethez.

Ezt is olvasd el: 5 módszer az egészséges kapcsolathoz

Az érzelmi éretlenség, konfliktusokhoz vezethet.

Az érzelmi éretlenség 5 jele:

1. Nem tudja kordában tartani az érzelmeit

Az érzelmileg éretlen emberek, az esetek túlnyomó többségében, rossz érzelmi szabályzással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy gyakran vannak kitörései. Dührohamokat tapasztalhatunk apró, számunkra jelentéktelennek tűnő dolgok miatt. Impulzuskontroll-problémáik vannak, és túl impulzívan viselkednek, a nehéz helyzetekben. Nem elemzik megfelelően a helyzetet az önkontrollhiányuk és türelmetlenségük miatt.

2. Másokat hibáztatnak, amikor szembesülnek a problémákkal

Az érzelmileg éretlen személy, gyakran keresi a könnyebb kiutat azáltal, hogy megpróbálja másokra hárítani a felelősséget. Nehezen vállalja a felelősséget, és hibáztatja a kialakult helyzetet. Szívesebben rejtik el valódi érzelmi problémáikat, és kerülik, hogy beszéljenek róluk. Olyan védekező mechanizmusokat használnak, mint a kivetítés és a tagadás, hogy megnyugtassák magukat.

3. Egy érzelmileg éretlen embernek, nehézségei lehetnek a kapcsolatuk fenntartásában

Nehézséggel nézhetnek szembe az őszinte kapcsolatok fenntartása során, bár nem szeretnek egyedül maradni. Általános érzékeltenségük miatt számukra nehéz, egy pozitív kimenetelű, értelmes kapcsolatban élni. Ez miatt az is gyakori, hogy a kapcsolatban, többnyire a másik félnek kell viselnie a mindennapos dolgokkal járó érzelmi terhelés súlyát. Ezért gyakori, hogy a másik fél többnyire a távozást választja.

Ha érzelmileg éretlen vagy, az árt a kapcsolataidnak.

4. Zaklathatnak másokat, hogy megvédjék érzéseiket

Ha egy éretlen ember nem kapja meg az, amire vágyik, szerinted mit fog tenni? A tettei alapján megitélve, egyáltalán nem képes elogadni mások választásait. Azok, akik érzelmileg éretlenek, nem képesek megbirkózni a kihívásokkal teli érzelmekkel, és ehelyett gyerekes játékstratégiákhoz fordulhatnak, hogy elérjék a maguk akaratát. Ez a pusztító magatartás, könnyedén tönkreteheti a párkapcsolatot.

5. Elköteleződési problémáik lehetnek

Az érzelmileg éretlen embernek, elkötelezettségi problémái lehetnek. Emellett, néha felelőtlen döntéseket is hozhat. Gyengébb az empátiájuk másokkal szemben, ami az egocentrikus gondolkodási módjuknak köszönhető. Többnyire nem értékelik mások szempontjait, és nehézségeit. A rossz időgazdálkodás és a prioritások felállításának hiánya miatt, nehézségeik adódhatnak a kötelezettségeik teljesítésében.

Ezt is olvasd el: Tönkreteszed a kapcsolatod?

Hogyan lehet bánni egy érzelmileg éretlen emberrel?

Az emberek fejlődhetnek, és változhatnak. Ha egy érzelmileg éretlen ember közel áll hozzád, megtaníthatod az értettebb gondolkodásmódra, viselkedésre. Ha nem hajlandó változtatni, beszélj egy szakértővel arról a stratégiáról, amellyel sikeresen tarhtasz kapcsolatot, egy érzelmileg éretlen emberrel. Annak megállapításához, hogy valaki érzelmileg valóban éretlen-e vagy sem, figyeld meg a viselkedését.

Egy érzelmileg éretlen személlyel foglalkozni, meglehetősen frusztráló lehet. Különösen, ha szoros kapcsolatban áll velük. Az ilyen emberek tudatlanok, hiányzik belőlük az empátia, impulzív viselkedést mutatnak, és többnyire szűkszavúak.

Az állapot azonosítása az első lépés, egy érzelmileg éretlen személy kezelése felé. Ezután türelemmel és kitartással kell közeledned ehhez a személyhez. Ne feledd, hogy a fent említett tulajdonságok megnehezíthetik az érzelmileg éretlen emberekkel való interakciót. Kínos nyilvános helyzetekhez is vezethetnek.