Szerelmes sms-ek, szövegek udvarláshoz, csábításhoz, köszöntéshez és búcsúzáshoz...

Udvarlási tanácsok

A romantikus nosztalgiázás

A romantikus nosztalgiázás

A romantikus nosztalgiázás, nagyobb kapcsolati elkötelezettséghez, elégedettséghez és közelséghez kapcsolódikázás

Új kutatások bizonyítják, hogy a nosztalgiázás fontos szerepet játszik, a romantikus kapcsolatok működésében. A Journal of Social and Personal Relationships című folyóiratban megjelent új eredmények azt mutatják, hogy a romantikus nosztalgiázás pozitívan kapcsolódik, a nagyobb kapcsolati elkötelezettséghez, elégedettséghez és közelséghez.

„Az elmúlt néhány évben nagy érdeklődés övezte a nosztalgiázást, nem csak a popkultúrán belül, hanem a személyiség- és szociálpszichológiai kutatóközösségek körében is” – mondta a tanulmány szerzője, Nicholas D. Evans ( @NicholasEvans ), a Manitoba Egyetem pszichológiai adjunktusa.

„A korábbi munkák nagy része rámutatott, a nosztalgiázás számos pszichológiai előnyére. Ez, különösen akkor érvényes, ha a más emberekkel, különösen a közeli szeretteikkel való közelség vagy kapcsolódás érzésének előmozdításáról van szó. Tudományos pályafutásom korai szakaszában, a romantikus kapcsolatok hátterének kutatásával foglalkoztam. Nagyon érdekelt, hogyan válhat ez, a párkapcsolatok előnyére.”

Ezt is olvasd el: 28 igazán romantikus első randevú ötlet

„Mivel, a romantikus párkapcsolat nagyon fontos dolog az emberek életében, szerettem volna megérteni, hogy az emberek a romantikus kapcsolataikból származó tapasztalataikon alapuló emlékei, hogyan járhatnak kapcsolatspecifikus előnyökkel” – mondta Evans.

„Meglepő módon a nosztalgiát, romantikus kontextusban vizsgáló munka, meglehetősen korlátozott volt. Ezért, izgatott voltam, hogy a nosztalgiakutatást kiterjeszthetem a romantikus kapcsolatokra is.”

Evans és munkatársai, négy tanulmányból álló sorozatot végeztek a nosztalgia, és a kapcsolatok működése közötti összefüggés vizsgálatára.

Kérdőíves segítség

Első vizsgálatukhoz, az Amazon Mechanical Turk platformján keresztül kaptak kérdővíes segítséget. Ezen a patformon keresztül, 245 romantikus kapcsolatban élő felnőtt jelezte, mennyire fontos számukra a romantikus nosztalgiázás és, milyen gyakorisággal tapasztalták meg a nosztalgiát, a romantikus kapcsolatukat érintően. A kutatók azt találták, hogy azok a résztvevők akik romantikusan nosztalgikusabbak voltak, általában kielégítőbb kapcsolatról, elégedettségről és elkötelezettségről számoltak be.

Az eredmények, kezdeti bizonyítékot szolgáltattak a nosztalgiázás, kapcsolatra gyakorolt pozitív hatásaira. Annak érdekében, hogy jobban megértsék, a romantikus nosztalgiának vannak-e okozati hatásai, a kutatók két további vizsgálatot végeztek. Ezek a kísérletek, a partner iránti nosztalgikus érzéseket próbálták kiváltani.

A második vizsgálatban 134, jelenleg is szerelmi kapcsolatban élő egyetemi hallgatót jelöltek ki véletlenszerűen arra, hogy írjanak le egy olyan nosztalgikus, vagy egy hétköznapi élményt, amelyet a jelenlegi partnerükkel tapasztaltak meg.

Azok a résztvevők, akik egy nosztalgikus élményről írtak, jobb kapcsolatról számoltak be, és elkötelezettebbnek érezték magukat a partnereik iránt mint azok, akik a másik, hétköznapi élményről beszámoló csoportban voltak.

Ezt is olvasd el: Honnan tudod, hogy egy lány kedvel téged?

A harmadik vizsgálatban 151, jelenleg is szerelmes kapcsolatban élő egyetemi hallgatót véletlenszerűen besoroltak arra, hogy vagy egy olyan dalra gondoljanak amelyet élveztek, vagy olyan dalra, amely a szerelmi kapcsolatukra emlékeztette őket. A kutatók ezután megtalálták a dalt a Spotify-on, és a résztvevővel meghallgatták a teljes dalt.

A kutatók ismét bizonyítékot találtak arra, hogy a nosztalgiázásnak ok-okozati hatásai vannak. A nosztalgiázó résztvevők, magasabb szintű kötődésről, kapcsolati optimizmusról, közelségről, elégedettségről, együttérző szeretetről és szenvedélyes szerelemről számoltak be.

A nosztalgiázás megtapasztalása

„A nosztalgiázás megtapasztalása azáltal, hogy felidézünk egy pozitív érzelmi töltésű jelentőségteljes eseményt, olyat amelyben az ember aktuális szerelmes partnere is részt vesz, ha akárcsak rövid időre is, de fokozhatja a közelség, az elkötelezettség és a partnerrel való elégedettség érzékelését” – mondta Evans a PsyPostnak.

Negyedik, egyben utolsó tanulmányukhoz Evans és kutatócsoportja naplóvizsgálatot végzett, hogy megvizsgálja a kapcsolatok működését a mindennapi életben. 108, jelenleg is szerelmes kapcsolatban élő diákot kértek meg, hogy két héten keresztül, minden nap töltsenek ki egy felmérést.

Az eredmények összhangban voltak a korábbi megállapításokkal. A résztvevők, általában jobban kötődtek partnerükhöz, optimistábbak a kapcsolatukat illetően, és kevésbé voltak hajlandóak elhagyni partnerüket azokon a napokon, amikor inkább romantikusan nosztalgikusnak érezték magukat. Ez még azután is igaz volt, hogy ellenőrizték, mennyi időt töltenek romantikus partnereikkel.

De a tanulmány, mint minden kutatás, tartalmaz néhány korlátot.

Ezt is olvasd el: Miről beszélgess a szerelmeddel?

„Több figyelmeztetéssel és kérdéssel foglalkozom, vagy foglalkozni tervezek a munkám során” – mondta Evans. „Az alábbiakban felsorolunk néhányat azok közül, amelyek igazán érdekelnek.”

„A korábbi munkák azt mutatták, hogy a nosztalgia megtapasztalása, hatékonyan motiválhatja az embereket a kapcsolatépítésre, vagy romantikus viselkedési formák követésére. Hasonló módon, a romantikus nosztalgia átélése elősegítheti-e a kapcsolat fenntartására vagy javítására irányuló szándékot, például a megnövekedett hajlandóságot arra, hogy megértők és megbocsátóak legyünk, a jelenlegi partnerünk iránt.

A romantikus nosztalgiázás lehetséges előnyei

Ez egy fontos kérdés, amelyet meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy jobban megértsük a romantikus nosztalgia lehetséges előnyeit, a kapcsolat minősége és működése szempontjából.”

„Emellett megemlítettem, hogy a romantikus nosztalgia, legalábbis rövid időre, javíthatja az emberekben a kapcsolat pozitív minőségének megítélését” – magyarázta Evans. „Szándékosan tettem bele a figyelmeztetést, „legalábbis röviden”, mert nem teszteltük, meddig tart a romantikus nosztalgiázás kapcslatra gyakorolt pozitív hatása, egy emlék felidézése után. Ezért kérdéses az, hogy elég sokáig tartanak-e a romantikus nosztalgiázás pozitív előnyei ahhoz, hogy valaki ténylegesen hazsnát vehesse a romantikus kapcsolatában? Ez egy másik kérdés, amelyre a jövőbeni munkám során szeretnék választ adni.”

Ezt is olvasd el: A férfi testbeszéd 40 jele

A párkapcsolatban élő emberek

„Végül megvizsgáltuk, hogy a párkapcsolatban élő emberek, általában milyen mértékben élvezik a romantikus nosztalgiázás előnyeit. Az, hogy az emberek milyen mértékben élik meg a közelség, az elkötelezettség és az elégedettség érzését, eltérhet a kapcsolatra jellemző egyéni jellemzők (pl. kötődési stílusok) vagy akár a kapcsolat minősége tekintetében, a nosztalgikus emlékek átélése előtt. Annak érdekében, hogy jobban megértsem, milyen feltételek mellett szolgálhatja a kapcsolat a nosztalgiázás előnyeit, munkám során mindkét irányt megvizsgálom.”

„Izgatottan várom, hogy továbbvigyem ezt a kutatási irányt, és az olyan kutatási irányokat, amelyek más potenciális kognitív és interperszonális folyamatokat vizsgálnak, amelyek befolyásolhatják az emberek romantikus kapcsolataikkal összefüggő érzéseit, vagy tapasztalatait” – tette hozzá Evans. „A közeli kapcsolatok terén elvégzett munkám miatt, még mindig rengeteg kutatási lehetőség van, amelyet meg kell vizsgálni. És ez az egyik oka annak, amiért igazán élvezem a szociál- és személyiségpszichológusi munkámat.”

A „ Romantic Nostalgia as a Resource for Healthy Relationships ” című tanulmányt Nicholas D. Evans, Jacob Juhl, Erica G. Hepper, Tim Wildschut, Constantine Sedikides és Adam K. Fetterman írta.

Forrás